EU ønsker å høre fra norske aktører om interessen i markedet for et målrettet tilbud for utvalgte prosjekttyper.
Enova tilbyr teknisk og økonomisk støtte til norske prosjekter i EUs innovasjonsfond. Vi ønsker nå å komme i dialog med norske aktører med aktuelle prosjekter for søknader til fondet.
Enova venter også med spenning på tildelingen fra fjorårets utlysning, hvor 9 prosjekter fra Norge er blant de 124 prosjektene til vurdering. Resultatene er ventet tidlig i juli i 2022. For tiden er årets utlysning for små prosjekter (< €7,5 mill.) åpen for søknader fram til 31. august.
Dette blir nytt i år
EU-kommisjonen planlegger tre «tematiske vinduer» for årets utlysning, i tillegg til den vanlige innrettingen av utlysninger i fondet:
- Produksjon av komponenter for energiomstillingen («Cleantech manufacturing»), slik som utstyr for fornybar energiproduksjon, brenselsceller, elektrolysører, energilagring og varmepumper
- Pilotprosjekter i «mellomstørrelse» med lavere teknologisk modenhet (TRL 6-7). Tilbudet gjelder alle teknologiske tema for Innovasjonsfondet, som CCUS, energiproduksjon og -lagring, produksjon av utstyr, og nye industriprosesser og -produkter. Tilbudet vil åpne for prosjekter med lavere teknologisk og kommersiell modenhet enn Innovasjonsfondet ellers er rettet mot
- «Innovativ elektrifisering» og bruk av hydrogen i industriprosesser
EU-kommisjonen ber om uforpliktende tilbakemeldinger fra industrien om en slik innretting i dette spørreskjemaet innen 18.6.
Hvorfor endringer i EUs innovasjonsfond?
EUs plan om å fase ut russiske fossile brensler og å sette fart i energiomstillingen, kjent som REPowerEU fra 18. mai, påvirker Innovasjonsfondet.
I planen bes EUs innovasjonsfond om å øke budsjettene de nærmeste årene, om spesielle tematiske vinduer i utlysninger, og om å innføre et nytt virkemiddel for differansekontrakter for fornybar hydrogenproduksjon. Et slikt virkemiddel vil ikke være klart for bruk i årets utlysning.
Samtidig pågår behandlingen av EU-kommisjonens forslag om en forsterket klimaplan mot 2030, kjent som Fit for 55-pakken. Pakken inneholder flere nye forslag for Innovasjonsfondet, som nye auksjonsbaserte virkemidler og at flere sektorer skal få adgang til fondet hvis de blir inkludert i kvotemarkedet.
- EU-kommisjonen forbereder for tiden hvordan et auksjonsbasert virkemiddel skal se ut som et nytt virkemiddel i Innovasjonsfondet. I den pågående lovbehandlingen av Fit for 55 er også forslag om nytt navn og endringer i Innovasjonsfondets mandat på bordet. Alt er ikke klart, men signalene tyder på at fondets utforming fortsatt knyttes tett til EUs overordnede energi-, industri, og klimapolitiske behov, forteller Jo-Kristian Røttereng i Enova, som er nasjonalt kontaktpunkt for EUs innovasjonsfond i Norge.
Fakta om EUs innovasjonsfond:
- EUs fremste støtteordning for klimateknologi med mer enn € 30 milliarder i samlet budsjett mot 2030.
- Prosjekter skal dokumentere hvordan støtten til kommersialisering av ny teknologi vil gi betydelige utslippsreduksjoner eller unngåtte utslipp i tråd med EUs mål om klimanøytralitet i 2050.
- Midlene i fondet kommer fra EUs kvotemarked.
- Det er EU-kommisjonen som endelig tildeler støtte til prosjekter.
- I det daglige forvaltes fondet av European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA).
- Enova ivaretar Norges deltakelse i ordningen og støtter norske søkere til fondet. Enova bidrar med faglig rådgivning og tilbyr norske søkere inntil 500 000 kroner til arbeidet med søknaden.