Batteri i fartøy
Vi tilbyr faste støttesatser til batteriinstallasjon i fartøy innen fiskeri, havbruk og offshore. Du kan også få med støtte til landstrømsystem i fartøyet.
Dette støttetilbudet gjelder batteriinstallasjon og eventuell installasjon av landstrømsystem i fiskefartøy, PSV (offshore forsyningsskip) og følgende fartøy i havbruksbransjen: transportbåt, arbeidsbåt/servicefartøy og brønnbåt.
NB: Sjekk programkriteriene lenger nede på siden for flere detaljer.
Søker skal være den som gjennomfører investeringen i det aktuelle fartøyet.
Støttetilbudet er rettet mot utvalgte fartøytyper innen fiskerier, havbruks- og offshorenæringen. Fartøytypene fremgår av programkriteriene. For ytterligere beskrivelse av fartøytypene, se Ofte stilte spørsmål. Ønsker du å installere batteri i fartøy innen andre segment, se støttetilbudet Elektrifisering av sjøtransport.
NB: Enova har ikke anledning til å gi støtte til aktører i økonomiske vanskeligheter. Vi kan imidlertid vedta støtte med spesielle prosjektvilkår i tilfeller hvor søkeren kan dokumentere tiltak for å komme seg ut av vanskelighetene.
Dette støttetilbudet har faste støttesatser avhengig av fartøystype og batteristørrelse samt strømstyrken til det eventuelle landstrømsystemet og øvrige egenskaper. Sjekk hvor mye du kan få i støtte ved å bruke støttekalkulatorene på denne siden.
NB: Endelig støtte kan avvike noe fra summen i kalkulatoren, avhengig av hva de faktiske prosjektkostnadene blir. For små og mellomstore bedrifter er støtten begrenset oppad til 50 % av de godkjente kostnadene for batteriinstallasjonen. For store bedrifter er tilsvarende begrensning 40 %.
Formålet med Enovas satsing på batterier og landstrøm i maritim næring er at disse løsningene tas i bruk større grad og raskere enn i dag, med mål om å bygge bærekraftige markeder både for nullutslippsløsninger til sjøs og salg av strøm fra land.
Avvikling av støtte til PSV fra 30. april
Endringene omfatter avvikling av støtte til offshore forsyningsfartøy (PSV) fra og med 30. april kl 12.00. Det er mulig å søke til 30. april kl 11.59, så lenge oppstart skjer innen 6 måneder og at prosjektet ferdigstillelses innen 9 måneder.
Det vil fremdeles være mulig å søke støtte til innovative løsninger som bidrar til nullutslipp for disse fartøyene over Enovas programmer for Ny teknologi
Les om hvorfor vi endrer støtten
Se hva dere får i støtte til batteri
Vurderer dere å installere batteri i et fartøy? Her finner du ut hvor mye dere kan få i støtte fra Enova.
Se hva dere får i støtte til landstrømsystem i henhold til lavspentstandarden
Vurderer dere å installere landstrømsystem i et fartøy? Her finner du ut hvor mye dere kan få i støtte fra Enova.
Fra søknad til rapportering
- Gjør dere godt kjent med søknadsdokumenter på web
- Søk før dere har satt tiltakene i bestilling
- Dere trenger denne informasjonen om de tiltakene dere søker støtte til:
- Batteristørrelse, type fremdriftsløsning og evt. type landstrømsystem
- Investeringskostnader (for de grønne tiltakene sammenlignet med hvilke investeringskostnader dere ville hatt uten de grønne tiltakene)
- Årlig forventet forbruk av drivstoff og landstrøm med og uten tiltakene
- Saksbehandlingstiden er 1–5 dager etter at all informasjon fra søker er mottatt. Saksbehandlingstiden kan avvike fra dette i perioder med stor pågang.
- Dersom vi trenger mer informasjon i forbindelse med saksbehandling av søknaden vil vi ta kontakt med dere.
- Dere vil motta informasjon fra oss når søknaden er ferdigbehandlet. Søknaden blir enten innvilget eller avslått.
- Dersom søknaden blir innvilget vil formelt ansvarlig for søknaden motta tilskuddsbrev til signering per e-post.
- Tilskuddsbrevet med tilhørende dokumenter utgjør kontrakten mellom dere og Enova.
- Formelt ansvarlig signerer tilskuddsbrevet elektronisk innen fristen som er oppgitt i e-posten
- Dersom søknaden blir avslått vil dere motta begrunnelse for avslaget.
- Dere sender framdriftsrapport en gang i halvåret og rapporterer status og påløpte kostnader. Framdriftsrapporten sendes gjennom Enovas senter for søknad og rapportering. Det er ingen dokumentasjonskrav i forbindelse med framdriftsrapporter.
- På slutten av prosjektet skal dere sende sluttrapport gjennom Enovas senter for søknad og rapportering. I sluttrapport skal dere bekrefte at dere har gjennomført tiltakene og at informasjonen oppgitt på søknadstidspunktet stemmer. Sluttrapporten skal også inneholde:
- Samsvarserklæring fra leverandør som dokumenterer at tiltakene er gjennomført.
- Avhengig av tilskuddets størrelse, revisorerklæring eller fakturaer som dokumenterer kostnadene i prosjektet. Husk å opprette et eget prosjektregnskap fra dag 1. Se Avtalte kontrollhandlinger for revisorrapport.
- Husk å orientere Enova underveis i prosjektperioden om endringer som påvirker innhold, framdrift, organisering eller sluttdato i prosjektet. Endringer må avklares med Enova i forkant. Ta kontakt med oss så tidlig som mulig.
- Støtten utbetales i takt med at påløpte kostnader rapporteres inn, og senest innen 30 dager etter rapportering.
- 20 % av støttebeløpet holdes tilbake til godkjent sluttrapport.
- Spør oss om hyppigere utbetaling ved behov.