– Ser ingen grunn til å velge noe annet enn elektrisk fiskebåt
Han kaller seg selv en «ganske normal fisker». Men fartøyet som Finn Tore Frantzen bruker til å hente opp storfangsten, er ikke helt som andre. – Jeg kunne aldri forestille meg at en elektrisk båt skulle fungere så godt, sier han i dag.
Publisert 11/26/2020
Fiskeren fra Båtsfjord hadde kjent på det en stund: Han og mannskapet trengte et nytt fartøy. Men da båtbyggeren Selfa Arctic la frem argumentene for en hybridelektrisk sjark, visste ikke Frantzen hva han skulle tro. Det hele virket for godt til å være sant. Kunne det virkelig være?
– Det var så himla mange fordeler. Som naturlig pessimist ble jeg naturligvis skeptisk. Jeg visste ikke om jeg trodde på beregningene. Jeg så for meg at dieselmotoren kom til å gå hele tiden. Nei, selv etter at jeg fikk båten levert, trodde jeg ikke helt på det.
Nøkkelfakta
Virksomhet
Frantzen AS
Enova-støtte
825 000 kr
Prosjekt
Elsjarken MS Sundsbøen
Relatert støttetilbud
Batteri i fartøy
– Blir nesten dumt
For han slo til likevel. Ideen var at hvis båten i det hele tatt var i nærheten av så bra som han ble forespeilet, var det godt nok.
– Men jeg var i det minste sikker på at det kom til å bli innkjøringsproblemer i starten, sier Frantzen.
Slik ble det heller ikke. Hybridbåten, som fikk navnet «Sundsbøen», gikk som en klokke. Hele mannskapet i Båtsfjord var solgt.
– Det er så enkelt. Vi trenger aldri tenke på at noe strømførende må slås av her eller der. Det er bare å skru på båten, og så gjør den resten selv. Får den lite strøm eller belastes for mye, starter og stopper den automatisk. Det fungerer så himla bra at det blir nesten bare dumt med noe annet, sier fiskeren entusiastisk.
Mannskapet trenger ikke rope til hverandre. Og når du kommer hjem fra jobb, er du ikke sliten i hodet lenger.
- Finn Tore Frantzen -
To fornøyde arbeidskarer, iført gule jakker, på den nye hybridelektriske sjarken.
Store besparelser
Båtsfjord har et godt utbygget landstrømanlegg, og hjemme i egen kai har de 400 volt tilgjengelig. Frantzen valgte allikevel å plassere en trafo om bord. Den lar dem lade med 220 volt – og dermed ved hver eneste kai.
– Det er jo ikke alle som har like bra landstrøm på plass, og vi ville ha den fleksibiliteten, sier han og legger til: – Jeg ble også overrasket hvor lite det koster å ligge og lade. Og forbruket under drift er jo selvsagt noe helt annet. Den forrige båten vår var ekstremt lettkjørt, og brukte rundt 100 liter på en arbeidsdag. Ved lik sjø bruker Sundsbøen kanskje 60.
Mannskapet kjører som regel på diesel fra hjemmehavna i Båtsfjord, og bytter til elektrisk fremdrift når de er fremme ved fiskefeltet.
– Totalt er vi ute i rundt 7 timer, og av disse kjører vi gjerne 5 av dem elektrisk. Det er klart det betyr store besparelser. Og det har vi også full oversikt over gjennom en egen app, som får inn alle verdier.
Stillhet som HMS
Hverdagen i Båtsfjord er blitt enklere – og driften rimeligere. Men det Frantzen kanskje er mest opptatt av, er stillheten.
– Det er helt rart. Du hører bare vannet som renner. Du kan høre på radio. Kommunikasjonen er også helt annerledes nå. Mannskapet trenger ikke rope til hverandre, vi har helt normale samtaler. Og når du kommer hjem fra jobb, er du ikke sliten i hodet lenger. Det er helt fantastisk.
Han er ikke en mann av mange spådommer, men fiskeren fra Båtsfjord er ikke i tvil om at vi vil se langt mer elektrisk fremdrift i tiden som kommer. Han klarer ikke se noen grunner til å la være.
– Du sparer miljøet og får en sunnere og bedre arbeidshverdag, uten at det går utover noe, sier han og avslutter med en oppfordring til alle som vurderer en hybridvariant:
– Det er ikke noe å vurdere. Det er bare å gjøre det.
Det er drivstoffbesparende, man sparer på utgiftene. Og man sparer miljøet.
- Jan Helge Iversen, fisker på MS Sundsbøen -
En smilende Jan Helge Iversen, fisker på MS Sundsbøen, ute på sjøen med måker flyvende i bakgrunnen.