Drømmebygget med innovativ varmeløsning

  
sfeks.jpg
 

Da forretningsbygget Havutsikt utenfor Mandal skulle oppføres, falt valget på en vannbåren varmeløsning. Målet er å være det næringsbygget i Norge som bruker minst energi. Samtidig får Havutsikt gleden av en innovativ varmeløsning som vant frem i Enovas konkurranse for enklere og rimeligere vannbåren varme i 2011.

- Vi ønsket å oppnå lavest mulig energibruk per kvadratmeter og samtidig opprettholde en uvurderlig fleksibilitet til andre typer oppvarming. Passivhus med vannbåren varme gir oss disse mulighetene, forteller sivilingeniør Håkon Stusvik i Byggplan Nordbohus, som står som både eier, arkitekt og totalentreprenør for prosjektet.
 
Havutsikt er Norges sydligste forretningsbygg, med 3000 kvadratmeter fordelt over tre etasjer og panoramautsikt mot sjøen fra både kontorer, møterom, kaffebarer og kantine. Oppføringen startet sommeren 2011, og de første leietakerne flyttet inn rundt nyttår 2012. Nå starter siste fase, og andre etasje skal ferdigstilles i løpet av januar 2013
 

- For oss er oppføringen av Havutsikt en etterlengtet drøm, med perfekt beliggenhet på alle måter. Løsningen med vannbåren varme er fleksibel, noe som er viktig med tanke på å kunne endre mellom åpent landskap og cellekontor. Mye fellesareal i tredje etasje for samtlige leietakere gir et typisk storbedriftsmiljø på linje med store firmaer i større byer. Det er vi veldig glad for å ha fått til her i vår lille sørlandsby, sier Stusvik.

Beste energimerke

 

Næringsbygget er utviklet i samarbeid mellom Byggplan, YIT, Enova og Rejlers Consulting. Byggplan og YIT Mandal har i en årrekke samarbeid om elektro og ventilasjonsleveranser på både store og små prosjekter, og Havutsikt er et resultat av nok et fruktbart kompaniskap. 

- Da Byggplan ønsket å bygge et kontorbygg med passivhusstandard var de svært interessert i å prøve ut en ny og innovativ varmeløsning i bygget sitt. Havutsikt ble dermed et pilotbygg for utprøving av ny varmeløsning for passivbygg. Det har vært et svært vellykket prosjekt, og bygget vil få energiklasse grønn A når det står ferdig. Det vil si at energibruken per kvadratmeter er helt nede i 50-70 kWh/m2 i motsetning til 250 kWh/m2 som er gjennomsnittet
for næringsbygg i Norge i dag, sier Jens Petter Burud, Direktør for avdeling Teknologi og Utvikling i YIT. 

Vant frem med gode ideer

 

Passivhusstandard betyr at oppvarmingsbehovet reduseres kraftig, og åpner for andre og enklere løsninger for oppvarming av bygg. For å stimulere til utvikling og kreativitet på dette området utlyste Enova i 2011 en konkurranse på å blant annet utvikle nye og rimeligere løsninger for oppvarming av yrkesbygg med passivhusstandard. YIT AS deltok i denne konkurransen og vant frem. 

- Vår løsning går ut på å montere vannbaserte varmepaneler i et modulsystem integrert i himling eller vegg i stedet for den tradisjonelle løsningen med radiator på vegg. Løsningen gjør også at man enkelt kan koble varmeanlegget til ev. sjøvannsoppvarming, energibrønner, eller hente overskuddsenergi fra byens renseanlegg. Bygging av passivbygg kan føre til økte kostnader for byggherre på en del områder, og det er derfor positivt at varmeanlegget kan bli billigere. Vi skal utvikle løsningen videre og har tro på at dette blir en rimeligere og mer fleksibel løsning enn konvensjonelle radiatoranlegg, sier Burud.

På rett vei

 

Enova har i lengre tid jobbet med å bidra til rimeligere løsninger for installasjon av vannbåren varme, og har et sterkt ønske om å øke kompetanseutviklingen i bransjen. 

- Vi er veldig glad for at stadig flere får øynene opp for alle fordelene med vannbåren varme. I tillegg til at løsningen er fleksibel om man vil velge andre miljøvennlige varmekilder i fremtiden, legger den aktuelle løsningen til rette for stor innredningsfleksibilitet. . Økt utbredelse av fornybar varme og fleksible varmesystem er et viktig fokusområde, spesielt i energigjerrige bygg. Havutsikt er et spennende og nyskapende prosjekt som viser at mange er på rett vei, sier områdesjef Helle Grønli i Enova.

På Sørlandet forteller Stusvik i Byggplan at entreprenøren nå er inne i siste runde, hvor de tekniske installasjonene skal fin-tunes. 

- Det er mulig vi går for en tappevannsvarmepumpe som benytter overskuddsvarmen på teknisk rom fra de tekniske anleggene. Hvis vi samtidig installerer en watt mindre belysning per kvadratmeter, så har vi mulighet for å komme ned i ca. 66 kWh/kvm per år. Klarer vi dette kan vi bli det næringsbygget i landet som bruker minst, så det er et fint mål å strekke seg etter.

 

 
 
 
 
Cxense Display