Søk
LOGG INN

Hva har Enova oppnådd?

Enovas rolle er å drive bransjene i Norge framover i retning av lavutslippssamfunnet. Så snart vi har bidratt til et varig løft på et område, går vi i gang med å hjelpe til med neste krafttak.

Tidligere, da luft-til-luft-varmepumper først kom på markedet, støttet Enova kjøp av slike varmepumper. Kostnaden var høy og etterspørselen lav, og støtten bidro til at flere skaffet seg varmepumpe. På den måten økte produksjonen, og teknologien ble rimeligere og mer tilgjengelig for folk flest. I dag er luft-til-luft-varmepumper et av de mest populære energitiltakene i norske hjem, og støtte fra Enova er ikke lenger nødvendig. Derfor bruker vi i stedet ressursene på andre energiløsninger i hjemmet som trenger vår drahjelp for å kunne stå på egne bein.

DJI_0003_Gradet_vs2.jpg

Et annet eksempel på hvordan Enova bidrar til at markedene utvikler seg i riktig retning, er vår satsing på passivhus mellom 2010 og 2013. Vi startet med en modig visjon om at alle nybygg skulle være på passivhusnivå i 2020. I de drøye tre årene passivhusprogrammet eksisterte, investerte Enova nesten 1 milliard kroner i totalt 567 byggeprosjekter, og passivhus har gått fra å være en godt skjult hemmelighet til å bli en allmenn standard.

Dagens satsinger inkluderer prosjektet «Smarte målere – smartere forbrukere», hvor vi og kraftbransjen samarbeider med mål om at de nye digitale strømmålerne som kommer skal føre til strømsparing i norske hjem. I transportsektoren prøver vi blant annet å framskynde elektrifiseringen av sjøfarten, gjennom å støtte dem som går foran i det vi kan kalle batterirevolusjonen til sjøs, som for eksempel Eidesvik og Hurtigruten.

Siden oppstarten har vi bidratt til å realisere tusenvis av prosjekter i hele Norge. Positive energihistorier kommer i alle størrelser, fra utnyttelse av bergvarme under en kunstgressbane i Oslo til vårt største tilsagn på 2,3 milliarder kroner til den flytende havvindparken Hywind Tampen.