Innfrysing av ferdigporsjoner i platefryser
Prosjektet går ut på å utvikle platefrysere for å kunne innfryse porsjonspakker av laks. En forventer energi besparelse på opptil 30% i forhold til dagens løsning med innfrysning i frysetunnelser. Teknologien gjør det også mulig å fryse inn semikontinuerlig slik at dagens effekttopper kan unngåes.
Prosjekteier
ISFJORD NORWAY AS
Teknologisk innovasjon
- Energieffektivisering på 35%
- Effektutjevning
Siste innfrysingsbatch kan settes på timer og fryses inn på nattestid når strømmen er billigst. I praksis betyr det at ca 1/3 av innfrysingsbatchene kan forskyves til off peak.
- Linjeproduksjon
Ved bruk av platefryser er det mulig å oppnå en kontinuerlig linjeproduksjon.
Kompetanseutvikling
- Frysekurve - Vi hadde en forventning om at innfrysingen måtte skje relativt sakte i begynnelsen for å unngå at produktet ble hvitt. Det viste seg at den innledende fasen med redusert effekt kunne være vesentlig kortere enn det vi hadde forventet.
- Starttemperatur - Ved oppstart av fryseprosessen må platetemperaturen ikke være under - 24 grader.
- Konduktivitet - Emballasjen sin isoleringsevne vil påvirke frysetiden og faren for at kjøttet blir hvitt.
Realisert spredning av teknologi
- Første gangs implementering i Norge
Så vidt oss bekjent er det ingen slike platefrysere produsert tidligere. Skaginn som har produsert platefryseren har inngått avtale om salg av nye platefryserer til andre i Norge.
Videre utvikling og videre spredning
- Kan brukes innenfor andre næringer (Kjøtt, Kylling osv)
Skaginn har allerede solgt tilsvarende platefryser til andre norske lakseprodusenter.
- Prosjektet vil bli videreført med optimalisering av innfrysingskurve, optimalisering av emballsje og optimalisering av pakkemetode for å få størst mulig effekt av platefryseren.
- Trinn 2 er utbygging av automatisert palletering i ettrkant av platefryseren.