Søk
LOGG INN

Oljefyren måtte ut før familien flyttet inn

Det første familien Aaberg-Fjell gjorde etter å ha kjøpt nytt hus, var å fjerne oljefyren. Dette, kombinert med montering av en fornybar varmeløsning, ga dem 30.000 kroner i pengestøtte.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Enebolig fra 1972
 • Fornybar varmekilde
  Luft-til-vann-varmepumpe
 • Investering
  170.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  30.000 kroner
 • Effekt av energitiltaket
  Jevn, varm og frisk luft

– Jeg skulle ikke ha oljefyr i hjemmet mitt – det var sikkert og visst! sier Helen Aaberg-Fjell.

Sent på høsten i 2015 kjøpte hun og ektemannen Robert en enebolig fra 1972 i Naustdal. Oljefyren, som hadde vært en del av huset siden det var nybygd, måtte ut av hjemmet før ekteparet og deres tre barn skulle inn.

Ønsket fornybar varmeløsning

Det er varslet forbud mot fyring med olje – et forbud som sannsynligvis trer i kraft i 2020. Likevel er det fortsatt titusener av oljefyrer i norske hjem.

Helen og familien ønsket en fornybar varmeløsning, og gikk for en luft-til-vann-varmepumpe som kunne kobles til de gamle radiatorene. De har også lagt et vannbårent system i gulvet på stua, kjøkkenet og badet.

Robert innrømmer at det var litt vanskelig å sette seg inn i hvordan varmepumpa fungerte.

– Jeg har alltid brukt elektrisitet og vedovn til oppvarmning, og skjønte ikke systemet helt til å begynne med. Det var derfor litt vel varmt her i en periode, humrer han.

Fikk 30.000 kroner fra Enova

Nå er han imidlertid oppvarmingsansvarlig i hjemmet.

– Det gjaldt bare å finne ut hvilke knotter vi skal skru på, slik at riktig mengde vann går ut til rørene i gulvet. Varmepumpa fungerer utmerket, sier Robert.

Helen er enig:

– Vi har jevn, varme og frisk luft i alle rom.

– Det gjaldt bare å finne ut hvilke knotter vi skal skru på, slik at riktig mengde vann går ut til rørene i gulvet. Varmepumpa fungerer utmerket.

De to energitiltakene er ikke alt familien Aaberg-Fjell har gjort for bedre klima og boforhold. De har etterisolert veggene, ekstraisolert taket, installert rentbrennende peis og skiftet vinduer og verandadør.

Fjerning av oljefyr og installering av varmepumpe hadde en prislapp på 170.000 kroner. Enova tok 30.000 av regninga.

– Oppussingen ble litt dyrere enn planlagt, så Enovatilskuddet har vært til veldig god hjelp, sier Helen.