Mulighetsstudie for ombruk og fleksibilitet
Bygge- og anleggssektoren står for store utslipp. De største utslippene er knyttet til materialbruk. Sektoren har det største forbruket av råmaterialer og genererer den største mengden avfall. Ombruk og levetidsforlengende tiltak er viktige for å redusere næringens klima- og ressursfotavtrykk.
Hver utlysning er åpen for prosjekter innenfor de spesifiserte alternativene. Alle prosjekter som oppfyller programkriteriene og er innenfor tematikken kan søke.
Det kan kun søkes om støtte til én type utredning per utlysning for ett og samme prosjekt. Det åpens imidlertid for å søke om støtte til flere typer utredninger for ett og samme prosjekt i flere omganger. Man kan altså søke om støtte til prosjektering for ombruk etter gjennomført og ferdigrapportert mulighetsstudie for eksempel.
Hvilke utredninger det kan søkes om støtte til vil kunne variere noe. Det vil ikke nødvendigvis være de samme fra søknadsfrist til søknadsfrist. Støttetilbudet vil kunne endre seg.
Prosjektene prioriteres ulikt, avhengig av hvilken type utredning man søker om støtte til. Involvering av relevante aktører, prosjektkvalitet og kostnader er eksempler på kriterier. Kun egne og kjøpte timer inngår i godkjent kostnadsgrunnlag.
Les mer om kriteriene, samt hva Enova kan støtte i gjeldende programkriterier.
Enova støtter en andel av kostnadene for å gjennomføre utredningen. Maksimal støtteandel varierer mellom de ulike typene utredning, og begrenses av statsstøtteregelverket. Støttenivået for de ulike utredningene fordeler seg slik:
- Mulighetsstudie: Maks 300 000 NOK og 50 % av godkjente dokumenterte kostnader
- Prosjektering for ombruk: Maks 600 000 NOK og 50 % av godkjente dokumenterte kostnader
Prosjekter prioriteres innenfor gjeldende budsjettramme for den enkelte utlysningsfrist, basert på totalkarakter beregnet ut fra kriterier detaljert i gjeldende programkriterier for den aktuelle utredningen. Søker oppfordres til å tenke nøye gjennom hvilke kostnader som reelt sett hører med for å gjennomføre utredningen.
Enova går ikke dialog med søker og etterspør ikke dokumentasjon etter søknadsfrist. Det forutsettes derfor at innsendte søknader er fullstendige. Ikke tilstrekkelig dokumenterte søknader avvises, og må eventuelt søke på nytt ved en senere frist.
Søker må være eier av et bygg eller et byggeprosjekt (byggherre, eiendomsforvalter) og må være registrert i norsk foretaksregister.
Bedriften må ha tilstrekkelige økonomiske forutsetninger for å kunne gjennomføre prosjektet. Enova kontrollerer om virksomheten kan anses å være i finansielle vanskeligheter basert på kriterier gitt av statsstøtteregelverket (se dokument 1 Informasjon og generelle krav under søknadsdokumenter). Virksomheter som ikke oppfyller kav til økonomisk soliditet, vil ikke kunne søke om støtte.
Programmet har følgende søknadsfrister i 2023:
- 17. februar kl. 12.00
- 12. mai kl. 12.00
- 4. september kl. 12.00
- 17. november kl. 12.00
OBS: Søknader som er innsendt etter frist vil bli avvist.
Fra søknad til rapportering - Mulighetsstudie for ombruk og fleksibilitet
- Gjør dere godt kjent med søknadsdokumentene under fanen «til deg som vil søke støtte» nederst på denne nettsiden.
- Søk før dere setter noe i bestilling – Enova kan ikke støtte prosjekter som allerede er igangsatt.
- Følgende dokumenter skal leveres
- Budsjettmalen skal brukes (se «Søknadsdokumenter» under).
- Fyll ut søknadsskjema gjennom å logge inn og følge stegene i senter for søknad og rapportering (link «søk her» i høyre marg). Gå gjerne inn i søknadsskjemaet tidlig for å bli kjent med hvilken informasjon som må fylles inn.
Saksbehandlingstiden vil være om lag xx uker fra søknadsfristen.
- Dere vil motta informasjon fra oss når søknaden er ferdigbehandlet. Søknaden blir enten innvilget eller avslått.
- Dersom søknaden blir innvilget vil formelt ansvarlig for søknaden motta tilskuddsbrev til signering per e-post.
- Tilskuddsbrevet med tilhørende dokumenter utgjør kontrakten mellom dere og Enova. Formelt ansvarlig signerer tilskuddsbrevet elektronisk innen fristen som er oppgitt i e-posten.
- Dersom søknaden blir avslått vil dere motta begrunnelse for avslaget.
- På slutten av prosjektet skal dere sende sluttrapport gjennom Enovas senter for søknad og rapportering. Sluttrapporten skal inneholde:
- Revisorerklæring eller fakturaer og prosjektregnskap som dokumenterer kostnadene i prosjektet. Husk å opprette et eget prosjektregnskap fra dag 1.
- For Ombrukskartlegging: Ombrukskartleggingsrapport og dokumentasjon på at ombrukbare komponenter som søker ikke vil benytte selv har blitt registrert i en egnet digital markedsplass
- For mulighetsstudier: Kortfattet prosjektsammendrag som Enova kan velge å offentliggjøre, samt kopi av mulighetsstudien og dokumentasjon av beregnet klimagevinst
- For prosjektering for ombruk: Kortfattet prosjektsammendrag som Enova kan velge å offentliggjøre, samt dokumentasjon på kostnadsanslag og beregnet klimagevinst forbundet med ombruk i prosjektet
- Husk å orientere Enova underveis i prosjektperioden om endringer som påvirker innhold, framdrift, organisering eller sluttdato i prosjektet. Endringer må avklares med Enova i forkant. Ta kontakt med oss så tidlig som mulig.
Støtten utbetales etter rapportering, og senest innen 30 dager etter rapportering.