Rørosmeieriet sparer energi med ny teknologi

Det økologiske meieriet på Røros tenker nytt i gjenvinning av energi. Nå har de investert i ny varmepumpeteknologi for å utnytte varmen fra lufta utenfor meieriet.

Portrett av Trond Lund

Melka du kjøper i butikken har ikke alltid vært kald. For å bli kvitt skadelige bakterier, varmer meieriene opp melka til over 70 grader for så å kjøle den ned igjen. Det krever mye energi. Ved det økologiske meieriet på Røros har de gjort mye for å gjenvinne denne energien.

-Kunsten er å kjøle ned melka på en gunstig måte. I stedet for å kjøle den ned med kaldt vann, bruker vi heller kald melk som skal varmes opp, sier meieribestyrer Trond Lund ved Rørosmeieriet.

Vi er godt kjent med varmepumper.

Trond Lund, bestyrer Rørosmeieriet

Sparer CO2-utslipp og kilowattimer

Fortsatt må det mye varmtvann til for å varme opp melka. Med 1,5 millioner kroner i støtte fra Enova har Rørosmeieriet investert i CO2-varmepumper som henter varme fra luften utenfor meieriet.

-Vi er jo godt kjent med varmepumper. Når varmepumper klarer å produsere vann opp mot 80–90'C begynner det å bli kjempeinteressant for oss som meieri, sier Trond Lund.

Rørosmeieriet er først i Norge – og kanskje i verden – med å ta i bruk denne typen varmepumpeteknologi i full skala. Tiltaket vil spare meieriet for nesten 500 000 kWh og nærmere 150 tonn CO2-utslipp i året.

Nysgjerrig på klima- og energisatsinger i industrien?

Bedrifter kan få støtte til tiltak gjennom Enovas støttetilbud for "Klima- og energisatsinger i industrien".