Gå til hovedinnhold Sitemap
Søk
LOGG INN
-->
3D modell av hus med Tettelister
Oppgradere huset

Montere tettelister

Ikke alle energitiltak kvalifiserer til støtte fra Enova. Likevel er de smarte å gjennomføre, hvis målet ditt er å redusere energiutgiftene. Å montere tettelister er et slikt tiltak.

Kostnadene på tettelister varierer avhengig av typen du går for og størrelse på huset ditt. Du kan enkelt montere tettelister på egen hånd.

Med nye tettelister kan du hvert år redusere energibruken med cirka 25-50 kWh per løpemeter. Jo større luftlekkasjer du har hatt, dess mer sparer du. I tillegg til å redusere ubehagelig trekk, gir tettelistene mindre fuktighet og støy. For et godt resultat må du plassere og montere listene riktig.

Enova støtter energitiltak i en markedsintroduksjon – når etterspørselen er lav og prisene høye. Støtten skal stimulere salget, slik at energitiltaket blir en etterspurt vare med lavere pris og mange leverandører. Installasjon av tettelister er et godt etablert energitiltak.

Du finner enkelt ut om du har luftlekkasjer rundt vinduer og dører ved å føre et stearinlys langs listene. Flammen vil blafre dersom det er trekk.

Gamle dører og vinduer er særlig utsatt for trekk, fordi det kan ha oppstått skjevheter gjennom årene. Det er lurt å undersøke tilstanden dersom dette er tilfellet hjemme hos deg.

Det finnes mange typer tettelister. Det er viktig at du velger størrelsen som passer mellom sprekken og karmen på dine vinduer og dører. Listen skal klemmes litt sammen når vinduet eller døra lukkes. For å finne riktig tykkelse, er det smart å teste med en liten bit plastelina først. Mål deretter tykkelsen på den sammenpressende plastelinabiten.

Listene har fått navn etter bokstaven de ligner på: K, P, D, O eller V.
Mykheten avgjøres av materialvalget, som kan være gummi eller silikon. Selvklebende skumplastlister anbefales ikke.  

Det er viktig at området der listen skal festes er helt rent –  ellers risikerer du at limet ikke fester seg. Skrap eller puss vekk ujevnheter og rester etter gamle lister, og bruk aceton for å fjerne limrester.

Tettelistene bør plasseres så langt inn mot innsiden av vinduet som mulig. Listene skal ikke strammes for mye når du fester dem. Skjøten i hjørnene er et svakt punkt som kan forårsake trekk. Her er det vanlig å skråskjære i 45 grader, og å stifte på begge sider av skjøten. Merk deg at ikke alle lister skal skråskjæres, deriblant O-lister. Les bruksanvisningen for å se om listene du har kjøpt kan skråskjæres.

Tettelister må ikke males. Dette kan nemlig skape ujevnheter og sprekker, som igjen medfører trekk.

Publisert 27.12.2016