Gå til hovedinnhold Sitemap
Søk
LOGG INN
-->
Mørkebrun hytte

Energitiltak på hytta

Energiprisene for hytter har gått kraftig opp de siste årene, og nettleien er ofte dyrere der enn hjemme. Dette er gode argumenter for at du bør tenke på hvilke energitiltak du bør gjøre på hytte.

Disse energitiltakene er aktuelle for hytter:

Har du høye energiutgifter på hytta? Er det kaldt på gulvet selv om du fyrer, trekk fra vinduene og istapper langs takrennen? Årsaken er at hytta slipper ut mye varme på grunn av dårlig isolasjon. Dette gjelder også nye hytter, fordi mange av dem er bygget etter minimumskravene. Du løser problemet ved å etterisolere.

Energitiltaket gjøres ofte som en del av en større oppgradering, men også som enkelttiltak. Deler av arbeidet kan du gjøre selv, som å isolere kaldloftet. Andre oppgaver bør du sette ut til fagfolk.

Etterisolering gir høyere temperaturer på overflater som vegger og vinduer, slik at du slipper kaldras. Da kan romtemperaturen senkes – uten at komforten gjør det. 

Les mer om etterisolering

Ingen vil fyre for kråka, men uten solide vinduer blir det dessverre slik. Verst er det for deg som har gamle vinduer, eksempelvis isolerglassvinduer fra 70-tallet eller tidligere. Du får bedre inneklima og varmeøkonomi hvis du bytter til moderne lavenergivinduer.

Gamle vinduer kan være av god kvalitet, selv om treverket ser stygt ut. Er dette tilfellet, bør du bli flinkere til å vaske og male jevnlig.

Les mer om lavenergivindu

Ventilasjon er viktig for å sikre et godt inneklima. Den friske luften som kommer inn i huset ditt må varmes opp. Installerer du et balansert ventilasjonsanlegg, bruker du 80 prosent mindre energi til oppvarmingen av friskluften. Med på kjøpet får du et sunt inneklima uten kondens og fuktskader.

Et moderne ventilasjonsanlegg overfører varmen fra avtrekksluften til den friske luften i en varmegjenvinner. Ventilasjonskanaler fordeler deretter den friske luften rundt i huset.

Les mer om balansert ventilasjon 

Ta kontroll over energibruken på hytta ved å installere et automatisk varmestyringssystem

Med dette kan du regulere og skru varmen av eller på. Da slipper man å varme opp hele huset med samme temperatur døgnet rundt. For hva er vel vitsen med å ha varmen på full guffe når familien er bortreist eller ligger og sover?

De enkle variantene av varmestyringssystemer er relativt billige. Dessuten er montering og bruk lettvint. De dyrere og mer avanserte systemene styrer både varme, lys og andre apparater. Dette gir enda mer energi- og pengesparing på sikt.

Deler du inn huset i temperatursoner med termostater, kan du redusere energibehovet til oppvarming med 10 til 15 prosent. Hvis du i tillegg bruker temperatursenkningsautomatikk og tidsstyring, vil energibehovet bli inntil 20 prosent lavere.

Les mer om varmestyringssystem

Mange varmer hyttene sine med eldre vedovner. Disse øker ikke CO2-konsentrasjonen i atmosfæren, men gir dårligere inneklima fordi de slipper ut sotpartikler. Bytt til en rentbrennende vedovn, og du får mindre utslipp og en mer energieffektiv varmeløsning. Den moderne vedovnen utnytter 80 prosent av varmen, mens den gamle har virkningsgrad ned i 50 prosent. Peiser utnytter bare 10-25 prosent av varmen.

Har du en oljekamin, kan den erstattes med  en vedovn, pelletskamin eller en luft-til-luft-varmepumpe.

Les mer om fjerning av oljekamin

God planlegging gir best resultat. Før du går i gang med konkrete tiltak, bør du derfor kontakte en energirådgiver. Han eller hun vil energimerke hytta, og lage en energiplan med løsningene som passer best for deg og hytta de. Det er viktig å tenke helhet, og energiplanen vil bidra til det.

I startfasen bør du også bestemme deg for ambisjonsnivået ditt. Flere mindre tiltak, som å etterisolere eller montere tettelister, er smarte for å kutte energiutgiftene og få bedre inneklima. Er du mer ambisiøs, med ønske om å oppgradere til dagens energinivå eller høyere? Enova gir støtte til oppgraderingen så lenge boligen ble bygget i 1991 eller tidligere. Her er nivåene du kan oppgradere til:

  • Energinivå 1: Oppgradering til passivhusnivå.
  • Energinivå 2: Oppgradering til lavenerginivå.
  • Energinivå 3: Oppgradering som innfrir kravene i TEK10.

Les mer om smart oppussing

Enova har laget en  liste med energirådgivere. Vi anbefaler deg å hente tilbud fra flere. Kanskje ta en prat med venner og kjente som tidligere har fått hjelp?

Sørg for at energirådgiveren du velger har riktige kvalifikasjoner.

Å sjekke referanser er viktig også når du skal hyre inn fagfolk som skal utføre arbeidet. Vær trygg på at de du velger tar ansvar for at energiplanen følges.

Økonomisk hjelp får du gjennom Enovatilskuddet. Etter at energitiltakene er gjennomført, registrerer du kvitteringene. Husk å få med alt! Det du ikke registrerer, får du heller ikke støtte til. Hvor mye penger du får igjen varierer fra tiltak til tiltak. Pengene vil være på kontoen din innen få uker.

Aktuelle energitiltak for hytter