Hva gjør Enova?
For den enkelte bedrift kan det være kostbart og risikabelt å ta i bruk de nyeste og mest klimavennlige teknologiene. Da kan Enova bidra økonomisk, slik at prosjektene likevel lar seg gjennomføre. Enova investerer årlig over to milliarder kroner av fellesskapets midler i løsninger som er med på å bygge morgendagens grønne Norge.

Vi er langt ifra i mål. Også framover skal vi bidra til at Norge reduserer klimagassutslippene og utvikler ny energi- og klimateknologi. Vi skal fortsatt være her for å hjelpe flere ideer ut i markedet, og gjøre vårt for at innovasjonene øker både i omfang og fart.
Hver og en har en viktig jobb å gjøre for at Norge skal bli et livskraftig lavutslippssamfunn. Bli med oss på ferden. Vi gleder oss.
Økonomisk støtte
Vi har en rekke støttetilbud til både bedrifter og privatpersoner.
Rådgiving
Gode råd er ikke dyre – de er helt gratis. Hos rådgivingstjenesten vår kan du stille små og store spørsmål til noen av landets fremste energirådgivere. Vi er tilgjengelige på telefon, chat og e-post, og kan hjelpe både bedrifter og privatpersoner med spørsmål om blant annet energieffektivisering, fornybar energi og energiteknologi.
Enova forvalter midlene i Energifondet. Pengene i dette fondet kommer fra avkastning fra klimateknologifondet (Fond for klima, fornybar energi og energiomlegging) og et lite kostnadspåslag på strømregningen (nettariffen). For 2017 er det overført 1 956 millioner kroner til Energifondet. 1 656 millioner av dette er avkastning fra klimateknologifondet.
I tillegg disponerer Enova ubrukte midler fra tidligere år og midler til prosjekter som har fått innvilget støtte, men som av ulike årsaker er kansellert.
Hvem kan få penger fra Enova?
Bedrifter
Enova kan dekke deler av merkostnaden ved å velge mer energi- og klimavennlige løsninger. Investeringsstøtte fra oss bidrar til å realisere prosjekter innenfor alle sektorer i privat næringsliv og offentlige virksomheter, som for eksempel industri, transport og yrkesbygg. Pengene skal gå til framtidsrettede tiltak som er med på å ta Norge til lavutslippssamfunnet. Derfor investerer vi tungt i energi- og klimatiltak som gir flere nye teknologiløsninger og flere brukere av kjent teknologi.
For at en bedrift skal få støtte fra Enova, må støtten være nødvendig for gjennomføringen av prosjektet. Enova kan med andre ord ikke støtte tiltak som ville blitt gjennomført uten økonomisk støtte, og derfor heller ikke prosjekter som allerede har startet. For å sikre utnytte fellesskapets midler best mulig, er det dessuten viktig at Enova ikke bidrar med mer støtte enn nødvendig. Støtten skal være tilstrekkelig til at prosjektet blir gjennomført, men ikke høyere.
Enova kan bidra i prosjekter innen energi- og klimateknologi fra pilotfasen til kommersialisering, slik at bedrifter kan prøve ut teknologier og vise at de fungerer under normale driftsforhold. I tillegg bidrar vi til at flere tar i bruk kjente teknologier.

Privatpersoner
Gjennom Enovatilskuddet kan du få penger tilbake for en rekke energitiltak hjemme, enten du oppgraderer boligen eller bygger ny bolig. Vi gir tilskudd til 15 ulike tiltak, deriblant oppgradering av bygningskroppen, ulike oppvarmingsløsninger, varmestyringssystem og solceller. Du kan også få støtte til å få kartlagt hvilke energitiltak som egner seg best for akkurat din bolig.
Hva har Enova oppnådd?
Enovas rolle er å drive bransjene i Norge framover i retning av lavutslippssamfunnet. Så snart vi har bidratt til et varig løft på et område, går vi i gang med å hjelpe til med neste krafttak.
Tidligere, da luft-til-luft-varmepumper først kom på markedet, støttet Enova kjøp av slike varmepumper. Kostnaden var høy og etterspørselen lav, og støtten bidro til at flere skaffet seg varmepumpe. På den måten økte produksjonen, og teknologien ble rimeligere og mer tilgjengelig for folk flest. I dag er luft-til-luft-varmepumper et av de mest populære energitiltakene i norske hjem, og støtte fra Enova er ikke lenger nødvendig. Derfor bruker vi i stedet ressursene på andre energiløsninger i hjemmet som trenger vår drahjelp for å kunne stå på egne bein.

Et annet eksempel på hvordan Enova bidrar til at markedene utvikler seg i riktig retning, er vår satsing på passivhus mellom 2010 og 2013. Vi startet med en modig visjon om at alle nybygg skulle være på passivhusnivå i 2020. Nå ser det ut til at visjonen faktisk kan bli en realitet enda tidligere. I de drøye tre årene passivhusprogrammet eksisterte, investerte Enova nesten 1 milliard kroner i totalt 567 byggeprosjekter, og passivhus har gått fra å være en godt skjult hemmelighet til å bli en allmenn standard.
Dagens satsinger inkluderer prosjektet «Smarte målere – smartere forbrukere», hvor vi og kraftbransjen samarbeider med mål om at de nye digitale strømmålerne som kommer skal føre til strømsparing i norske hjem. I transportsektoren prøver vi blant annet å framskynde elektrifiseringen av sjøfarten, gjennom å støtte dem som går foran i det vi kan kalle batterirevolusjonen til sjøs, som for eksempel Eidesvik og Hurtigruten.
Siden oppstarten har vi bidratt til å realisere tusenvis av prosjekter i hele Norge. Positive energihistorier kommer i alle størrelser, fra utnyttelse av bergvarme under en kunstgressbane i Oslo til vårt største tilsagn på 1,55 milliarder kroner til Hydros pilotanlegg for klimavennlig aluminiumsproduksjon på Karmøy.