Varmegjenvinning

Varmegjenvinning av gråvann

Du får inntil 2.500 kroner i støtte når du får installert varmegjenvinning av gråvann.

Gråvann er vann som har vært brukt til dusjing, klesvask, oppvask og matlaging. Dette vannet er ofte varmt, og kan brukes til å forvarme nytt kaldtvann som kommer inn i huset. På denne måten sparer du energi på oppvarming av vann.

Interessen for varmegjenvinning av gråvann øker stadig i Norge. Vi tar etter land som Canada, USA og Nederland, hvor tusenvis av husstander har slike varmegjenvinnere. Energitiltaket er rimelig og relativt enkelt å montere. Teknologien har ikke pumpe eller bevegelige deler, og egner seg for alle boligtyper.

Varmegjenvinning av gråvann passer for deg som:

  • Ønsker en fornybar og smart energiløsning.
  • Ønsker en energiløsning som er enkel og rimelig.
  • Er interessert i å ta i bruk nye løsninger på markedet.

Du kan også få støtte til varmegjenvinning av gråvann i din fritidsbolig. 

Kan jeg få støtte?

Enovatilskuddet er en rettighetsbasert støtteordning for private husholdninger. Formålet med ordningen er å gi privatpersoner et initiativ til å gjennomføre tiltak for å bedre energibruken i egen bolig. Tiltaket må være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson.

Du kan få penger tilbake hvis du har fått installert varmegjenvinning av gråvann i din egen helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.

Varmegjenvinneren må ha vært kjøpt de siste 18 månedene for at du skal ha krav på støtte. På grunn av koronasituasjonen er denne grensen utvidet til 20 måneder for søknader innsendt fra og med 24.mars til og med 31.desember.

Installasjonen må være utført av et registrert firma, og dokumentasjon av kostnader skal være i samsvar med norske lover og forskrifter.

Du kan få støtte til varmegjenvinning av gråvann også når du bygger nytt.

Boligsameier, borettslag og kommersielle aktører har egne støtteprogrammer

Hva får jeg i støtte?

Du kan få inntil 2.500 kroner i støtte for å installere varmegjenvinning av gråvann. Energitiltaket kan utføres isolert, men passer godt i kombinasjon med for eksempel et solfangeranlegg eller et varmestyringssystem.

Hva koster det?

Du må betale mellom 6.000 og 15.000 kroner for en slik varmegjenvinner. Dette inkluderer rørleggerarbeid, der de dyreste løsningene ofte er mest effektive. 

Hvor mye kan jeg spare?

Varmegjenvinning av gråvann kan redusere energien som brukes til oppvarming av vann med 15 til 40 prosent. En gjennomsnittsfamilie bruker omtrent 5.000 kWh per år på varmtvann, og betaler 5.000 kroner med en strømpris på 1 krone per kWh. Med varmegjenvinning av gråvann kan du da spare mellom 600 og 2.000 kroner i året.

Hvordan får jeg støtte?

Når varmegjenvinning av gråvann er installert og betalt, registrerer du kostnadene dine hos Enova. Legg ved alle relevante fakturaer som dokumentasjon. 

Du kan velge å få pengene utbetalt med en gang, eller som en del av skatteoppgjøret ditt.

Gode grunner til å velge varmegjenvinning av gråvann:

  • Rimelig energitiltak som reduserer energiutgiftene dine.
  • Passer alle boligtyper.
  • Påvirkes ikke av værforhold eller utetemperatur.
  • Enkel installasjon sammenlignet med andre tiltak.
Beregn beløpet du kan få
Ditt støttebeløp: 0
Motta 25% av dine totalkostnader inntil maksimalt støttebeløp på kr 2500,-
Motta støtte på 1-2-3
1 Gjennomfør tiltak 2 Send inn kvittering 3 Motta utbetaling
Registrer her

Kombinasjonsmuligheter

Det kan være lurt å kombinere varmegjenvinning av gråvann med andre energitiltak. Gjør du flere tiltak som støttes av Enova øker du også støttebeløpet.

Publisert 27.12.2016