Varmepumper

Naturen er full av energi. Den ligger lagret i bergveggen og i sjøvannet, og finnes i lufta du puster inn og i bakken under skosålen din. Begynner du å utnytte denne energien, får du en smart, fornybar energikilde – samtidig som du sparer penger. Du gjør det ved å skaffe deg en varmepumpe.

Varmepumper som gir støtte fra Enova

Varmepumper uten støtte fra Enova

Vurderer du varmepumpe kan disse energitiltakene være aktuelle

Spar energi – og penger

Norges første varmepumpe ble bygget i 1918. Den store installasjonen skulle produsere salt ved å dampe sjøvann. Varmepumpen er altså ingen ny oppfinnelse, men mye har skjedd med teknologien på 100 år.

På 90-tallet begynte de første luft-til-luft-varmepumpene å installeres i private hjem. De hostet og brummet, men kunne i beste fall også halvere den energien som ble brukt til romoppvarming. I takt med at varmepumpene har dempet støynivået, har de sørget for enda større energisparing. Med en moderne varmepumpe kan du spare tre ganger så mye av energien du bruker til å varme opp huset.

Over 900.000 norske hjem har varmepumpe i starten av 2017 – de fleste av typen luft-til-luft som omgjør kald uteluft til varmluft. I og med at disse har vært på markedet lenge, gir ikke Enova pengestøtte når du installerer en slik. Likevel er den et ypperlig energitiltak.

De ulike varmepumpene

Andre varmepumper kvalifiserer til støtte gjennom Enovatilskuddet. Væske-til-vann-varmepumpen er blant dem. Denne typen henter energien fra fjell, jord eller sjø, og kalles ofte bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe. En annen variant er luft-til-vann-varmepumpen, som varmer vann ved hjelp av kald uteluft. Avtrekksvarmepumpen, eller ventilasjonsvarmepumpe som den også kalles, gjenvinner ventilasjonsluften fra våtrom eller kjøkken. Alle disse varmepumpene er avhengige av et vannbårent system, enten radiatorer eller rør i gulvene. Varmt vann sendes rundt i huset via systemet.

På samme måte som en bil har kilometerteller, har varmepumpen energimåler. Denne viser hvor mye elektrisitet den bruker, og hvor mye varme den leverer. Det gir deg mer kontroll – og mer i pengestøtte fra Enova. Det beste er å kjøpe en varmepumpe med innebygget energimåler.

Varmepumpen gir deg ikke bare lavere strømregning. Du får også et sunnere hjem med bedre inneklima og jevnere temperatur. Hvilken varmepumpe passer best for deg? Velg en som Enova støtter, og vi tar med glede en del av regningen for deg.