Våre etiske retningslinjer
I Enova går vi hver dag på jobb for å drive fram de livskraftige forandringene som må til for å bygge morgendagens Norge.
Enova har en sentral rolle i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Vi forvalter betydelige statlige midler som skal fordeles til størst mulig nytte for fellesskapet. Det er et stort ansvar vi er blitt pålagt.
Enovas verdier og retningslinjer beskriver de grunnleggende holdningene og handlingene som skal prege vår organisasjon. Det er en rettesnor for hvordan vi i Enova skal omgås hverandre og alle vi er i kontakt med.
De etiske retningslinjene stiller krav både til Enova-ansatte og samarbeidspartnerne våre. Jeg oppfordrer alle til å snakke åpent om etiske utfordringer og dilemmaer. Ikke bare mellom oss i Enova, men også med de vi samarbeider med.
Vi må alle sette oss godt inn i disse etiske retningslinjene. Våre retningslinjer får sin verdi først når de er innarbeidet i kulturen vår. De påvirker våre vurderinger og de faktiske beslutningene vi tar.
Etikk handler om hvordan vi bør handle, og Enovas etiske retningslinjer er vår vurdering av hva som er rett og galt. Vår moral. Ordets opprinnelse forteller oss at det dreier seg om våre holdninger. I vår verden betyr det at hver enkelt ansatt har et ansvar for å bidra til en best mulig Enova-kultur.
Etiske retningslinjer tilbyr ikke alltid et klart svar på alt, men de gir oss en pekepinn om hva som er riktig handlemåte i forskjellige situasjoner.
Skulle du være i tvil om hvordan du bør gå fram, ikke nøl med å snakke med kolleger eller ta kontakt med din nærmeste leder.
Nils Kristian Nakstad, adm.dir. Enova SF

Våre forpliktelser
Det er helt avgjørende at samfunnet har tillit til at Enova SF forvalter midlene i Klima- og energifondet effektivt og basert på objektive og transparente kriterier.
Tillit må fortjenes. Det er derfor viktig at du som Enova-ansatt har holdninger og adferd som bidrar til å skape en robust kultur. Dette vil føre til at samfunnet rundt oss opplever å ha en høy tillit til oss. God forretningsskikk og høy etisk standard er avgjørende for å lykkes.
For å få og bevare tillit, må vi sikre at krav og forventninger i lov og forskrift blir tatt hensyn til og etterlevd. I de tilfellene hvor det ikke er etablert klare regler, er det Enovas etiske retningslinjer som skal hjelpe oss med å vurdere hva som er rett og galt. Det er summen av interne og eksterne krav og forventninger som utgjør våre etiske retningslinjer.
De etiske retningslinjene gjelder for alle ansatte, innleide konsulenter og styremedlemmer i Enova SF. Vi forventer også at våre leverandører og samarbeidspartnere følger vår etiske standard.
Ledere i Enova SF har et særskilt ansvar for å gi tydelig informasjon om de etiske retningslinjene, og sørge for at de er godt kjent og forstått av både ansatte og konsulenter. Lederes etterlevelse av de etiske retningslinjene vil være med å forme kultur og sette standard for hvordan vi skal opptre. Det er derfor ekstra viktig at ledere går foran med et godt eksempel.
Likeverd og mangfold
Du har et ansvar for å skape et arbeidsmiljø med likeverd og mangfold. Vi aksepterer ingen former for trakassering, diskriminering eller annen urettferdig behandling av medarbeidere, samarbeidspartnere eller andre som er engasjert i våre aktiviteter. Med diskriminering mener vi alt som omfatter likeverdsprinsippet; det være seg kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller andre vesentlige forhold ved en person.
Arbeidet med etikk og verdier skal være en viktig del av vårt kontinuerlige arbeid. Vi skal stimulere til en åpen diskusjon om krevende problemstillinger. Vi skal ha toleranse for andres holdninger og meninger.
Det er et lederansvar i Enova å sikre både fysisk og psykisk trygghet i vårt arbeidsmiljø.

Habilitet og integritet
Enova er avhengig av tillit for å kunne utføre sitt samfunnsoppdrag. Hver enkelt har derfor et ansvar for å vurdere egen habilitet og unngå situasjoner som kan ha negativ innvirkning på tilliten til Enova. Vi har fastsatt policy for habilitetsvurderinger som skal veilede og sikre at vi er habile og opptrer upartiske i beslutninger og vedtak som fattes. Hvis det foreligger forhold som kan svekke tilliten til deg eller din upartiskhet, skal du ikke delta i behandling eller avgjørelser av saker. Dette gjelder saker som både kan ha betydning for deg og dine nærstående. Med nærstående menes for eksempel en du er i slekt eller familie med, en nær venn eller lignende. Det skal legges særlig vekt på eventuelle personlige og økonomiske særinteresser i behandlingen av en sak.
Vi kan også være inhabile ved å inneha eksterne verv, ha ulike engasjement eller eie verdipapirer. Slike forhold kan påvirke vår upartiskhet. Du har en plikt til å vurdere din egen habilitet, og eventuelt uoppfordret erklære inhabilitet. Hvis du er i tvil, legg spørsmålet fram for den nærmeste lederen din.
Innsyn og åpenhet
Offentligheten har interesse av og rett til å få et innblikk i hvordan vi bruker fellesskapets midler. Enova er omfattet av offentleglova og har et ønske om størst mulig åpenhet og innsyn i vår virksomhet. Dette bygger tillit både i markedet og overfor andre interessenter.
Enova skal være en arbeidsplass preget av transparens og en åpen kultur. Gjennom bevissthet og dialog må du som medarbeider bidra til gode holdninger og vår ønskede praksis.
Taushetsplikt
Gjennom vårt arbeid i Enova får vi tilgang til omfattende informasjon om våre samarbeidspartnere og deres virksomhet, samt Enovas virksomhet og ansatte. Denne informasjonen kan inneholde forretningssensitive opplysninger eller sensitive personopplysninger. Slik informasjon er taushetsbelagt, og vi må sikre at uvedkommende ikke får tilgang til informasjonen.
Taushetsplikten gjelder både utad og overfor kolleger som ikke har behov for opplysningene i sitt arbeid. Enovas medarbeidere har taushetsplikt om andres forretningsmessige eller private forhold som vi blir kjent med gjennom vårt arbeid. Dette er uavhengig av om informasjon er taushetsbelagt etter loven eller ikke.
Vi skal være bevisste på hvordan vi oppbevarer informasjon, hvem vi deler den med og ikke minst hva vi snakker om. Dette gjelder også når vi er på reise eller oppholder oss utenfor Enovas lokaler.

Innsideinformasjon
Vår virksomhet gjør at vi kan få tilgang til børssensitiv informasjon, såkalt innsideinformasjon. Dette er informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig eller allment kjent i markedet, og skal derfor håndteres konfidensielt. Det er forbudt å bruke eller bidra til at andre benytter slik informasjon i hensikt å oppnå gevinst for seg selv eller andre.
Innsideinformasjon skal ikke deles med uvedkommende. Dette gjelder for alle, uansett hvordan en har tilegnet seg informasjonen. Innsideinformasjon kan kun videreformidles som et ledd i den normale utøvelsen av vedkommende sitt arbeid eller forpliktelser. For eksempel kan det være nødvendig å gi tilgang til innsideinformasjonen til en som har behov for denne i kraft av sin stilling enten hos oss eller er engasjert på oppdrag for Enova.
Det er etablert retningslinjer for håndtering av sensitiv informasjon. Ved mistanke om eller tydelig misbruk av innsideinformasjon, skal det rapporteres til nærmeste leder umiddelbart. Deling og/eller misbruk av innsideinformasjon kan medføre disiplinærsak, oppsigelse av arbeidsforholdet, påtale og straff.
Korrupsjon
Ansatte i Enova skal ikke bruke sin stilling til å skaffe seg selv eller andre en uberettiget fordel. Korrupsjon og forsøk på korrupsjon i form av bestikkelser, tilretteleggingsbetaling («smøring») og/eller annen utilbørlig påvirkning er uakseptabelt.
Med utilbørlig påvirkning menes enhver handling som har til hensikt å påvirke en persons beslutninger eller handlinger slik at man oppnår en uberettiget fordel. Eksempler er å tilby, gi, motta eller be om penger, gaver, tjenester eller andre insentiver som kan påvirke integriteten og upartiskheten i beslutningstakingen.
Korrupsjon er en straffbar og uetisk handling som er ødeleggende for arbeidsmiljø og tillit. I Enova skal vi alltid operere trygt innenfor det etisk forsvarlige. I alle typer kontakt og nettverksbygging må du være bevisst på grensen mellom nødvendig relasjonsbygging og korrupsjon.
Du må ha en klar oppfatning av hva som menes med å ha «gode relasjoner» til leverandører, tilskuddsmottakere, interesseorganisasjoner og andre samarbeidspartnere.
Gaver
Du skal som hovedregel ikke motta eller gi gaver eller andre ytelser. Unntak kan gjøres for reklamemateriell eller annen oppmerksomhet av ubetydelig verdi, som for eksempel blomster, sjokolade og lignende.
Ytelser kan også være gjestfrihet og invitasjoner til arrangementer, reiser og lignende betalt av andre enn Enova. Måltider og sosiale sammenkomster kan aksepteres dersom de har klar tilknytning til virksomhetens arbeid og kostnadene holdes på et beskjedent nivå. Alle ytelser må vurderes særskilt av den enkelte og er du i tvil skal du klarere med nærmeste leder. Du må være oppmerksom på at aksept av slike ytelser ikke skal skape tvil om din upartiskhet eller svekke tilliten eller omdømmet til Enova.
Enova skal i samsvar med interne regler betale for medarbeidernes reiser, opphold og andre utgifter. Unntak fra dette må godkjennes av nærmeste leder.
Vi kan støtte samfunnsnyttig virksomhet så framt det gir en positiv profilering av Enova. Støtten skal gis i full åpenhet slik at den ikke kan skape et inntrykk av å være utilbørlig. Det skal ikke på vegne av Enova ytes økonomiske bidrag til politiske partier eller andre interesseorganisasjoner.
Gaver som kan være egnet til å påvirke holdninger eller saksutfall, skal avvises og rapporteres til nærmeste leder. Mottak av gaver og gjestfrihet skal alltid vurderes i lys av habilitetsregler og Kommunal- og moderniseringsdepartementets «Veileder om gaver i tjenesten». Dette for å unngå situasjoner som kan svekke tilliten til Enovas ansattes upartiskhet.

Rus
På jobb i Enova skal ingen være påvirket av rus. Vi skal heller ikke ha fravær på grunn av rusbruk.
Det utvises moderasjon ved alkoholservering i jobbsammenheng og vi representerer Enova på en ansvarlig måte.
I forbindelse med interne sosiale arrangementer eller arrangementer med ekstern deltakelse, skal det utvises nøkternhet ved servering og drikking av alkohol. Ta vare på kollegene dine og si fra hvis du er bekymret for en kollegas forhold til rus.
Bærekraft og samfunnsansvar
I utøvelsen av vår virksomhet skal vi tilstrebe balanse mellom økonomiske, sosiale og miljømessige forhold. Sammen med en god virksomhetsstyring (governance), er dette med på å danne grunnlaget for hvordan vi arbeider og opptrer.
Leverandører og avtalepartnere
Enova skal opptre etisk ansvarlig i innkjøpsprosesser, samt i samarbeid med leverandører og avtalepartnere. Våre leverandører og avtalepartnere skal respektere grunnleggende sosiale og etiske krav i sin virksomhet. Produktene som leveres til Enova skal være fremstilt under forhold som er forenlig med krav gitt i relevante FN- og ILO- konvensjoner samt nasjonal arbeidslovgivning på produksjonsstedet.
Dersom leverandører til Enova bruker underleverandører, skal leverandøren forplikte seg til å videreføre og bidra til etterlevelse av etiske krav som er gitt i den opprinnelige avtalen.
Varsling
Vår kultur skal kjennetegnes av åpenhet og trygghet. Hvis du har mistanke om adferd som er i konflikt med lover og regler eller våre etiske retningslinjer, skal du varsle fra. Varsling gjøres internt eller anonymt via en ekstern kanal.
En åpen og trygg kultur skal invitere til å diskutere eventuelle avvik, bekymringer eller dilemma internt. Dersom sakens karakter eller andre forhold tilsier det, skal du først diskutere avvik eller bekymringer med din nærmeste leder, verneombud, tillitsvalgte eller personer i ledelsen.
Alle som tar opp vanskelige forhold eller velger å varsle, skal oppleve å bli tatt på alvor og beskyttes. Du skal være trygg og bli hørt hvis du tar opp kritikkverdige forhold i organisasjonen.
Enova skal som arbeidsgiver særlig påse at den som varslet har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, og skal videre sørge for tiltak som forebygger gjengjeldelse dersom det er nødvendig.
Når en hendelse eller et avvik skal meldes inn, må du vurdere om dette kan være et brudd på etiske retningslinjer, personvernregler, en systemsvikt, et sikkerhetsbrudd eller andre operasjonelle feil. På våre intranettsider finner du en mal for hendelsesrapportering og varsling om kritikkverdige forhold.
