Gå til hovedinnhold Sitemap
Søk
LOGG INN
-->
3D modell av hus med varmepumpe
Varmepumpe

Luft-til-vann-varmepumpe

Ikke alle energitiltak kvalifiserer til støtte fra Enova. Likevel er de smarte å gjennomføre, hvis målet ditt er å redusere energiutgiftene. Å installere en luft-til-vann-varmepumpe er et slikt tiltak.

En luft-til-vann-varmepumpe kan koste fra 60.000 til 130.000 kroner, avhengig av hvor høy varmeeffekt den har. I tillegg kommer prisen for selve installasjonen. Vi anbefaler at du tar kontakt med flere leverandører for pristilbud og referanser. 

Dersom du i tillegg velger å installere energimålere for strøm og varme til varmepumpen, vil det koste noen tusenlapper ekstra.

Du som har stort varmebehov sparer mest. Dessuten kan riktig størrelse og varmeytelsen på varmepumpen spille inn, i tillegg til utforming og drift av varmeanlegget.

En vanlig enebolig har et strømforbruk på cirka 25.000 kWh i året. Du kan spare cirka 8.800 kWh ved å installere en luft-til-vann-varmepumpe. Dersom vi antar en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr/kWh, vil du totalt spare omtrent 118.800 kroner i løpet av varmepumpens levetid. Levetiden til en varmepumpe ligger normalt på 12 til 15 år.

Enova anbefaler at du installerer energimåler for strøm og varme til varmepumpen. Med dette kan du kontrollere varmepumpens ytelse og at den gir den besparelsen du betaler for. 

Enova støtter energitiltak i en markedsintroduksjon – når etterspørselen er lav og prisene høye. Enova støttet luft-til-vann-varmepumper tidligere. Nå er tiltaket blitt så godt etablert at markedet regulerer seg selv. 

Kombinasjonsmuligheter

Det kan være lurt å kombinere en luft-til-vann-varmepumpe med andre energitiltak. Gjør du tiltak som støttes av Enova, får du penger tilbake.