Gå til hovedinnhold Sitemap
Søk
LOGG INN
-->
Ingar Norvik, Senior Prosjektleder Utvikling i Posten Eiendom i full Posten-uniform på det nye logistikksenteret på Torgård i Trondheim

Postdistribusjonen i Trondheim skal bli CO2-fri

Posten Norge har som mål å redusere sitt CO2-utslipp. Innovative energiløsninger i det nye logistikksenteret på Torgård i Trondheim er et prakteksempel på hvordan de skal nå målet.

For å oppnå de store besparelsene har de tatt i bruk disse løsningene på bygget:

63 automatiske hurtigporter på terminalene: Tradisjonelle terminaler har porter som står åpne under lossing og lasting, og slipper ut varme. På Torgård tar Posten Norge (som første aktør noensinne) i bruk nye hurtigporter. Disse portene lukker og åpner seg automatisk når de losser og laster bilene. Med dette sparer de 250 000 kWh i oppvarming hvert år.

Egenproduksjon av elektrisitet til el-kjøretøy: Et hybridanlegg som produserer energi til el-kjøretøyene er integrert i bygget. Solcellepaneler og en vindmølle produserer til sammen 530 000 kWh i året. Strømmen lagres i en batteripakke og brukes for å lade mellom 50 og 80 kjøretøy i Trondheim.

Kjølebygget skaper varme, som kompressorer sender inn i logistikksenteret som oppvarming.

Lyktestolpene på parkeringsområdet er ikke koblet til strømnettet, men bruker vind- og solenergi. Syv lyktestolper produserer 6 000 kWh årlig, og på sikt kan de brukes til å lade opp el-syklene til de ansatte.

Det ligger også et stort potensial i detaljer som valg av vinduer. I samarbeid med Veidekke gikk Posten Norge for løsningene som ga minst energitap.