Energigjenvinning i bakeri i Oslo

Varmegjenvinningsanlegg for nyttiggjøring av damp fra bakeriovner i nytt produksjonslokale til Mesterbakeren AS i Oslo

Prosjekteier

Vulkan Infrastruktur og drift

Bakerovner tilknyttet gjenvinningsanlegg. Foto: Finn Ståle Feldberg.

Teknologileverandører

  • Teknologiutvikler: Foodtech Bakeri og Industri AS
  • VVS prosjektering: Erichsen & Horgen AS

Teknologisk innovasjon

  • Verifisering av mulig oppnåelig energigjenvinning og energiutnyttelse

Kompetanseutvikling

  • Demonstrasjonsanlegg
  • Case-studie til bransjen skal utarbeides for å informere og synliggjøre mulighetene
  • Aktuelt å bidra med erfaringsdata til Sintefs prosjekt INTERACT (støttet av NFR)
  • Møter med bakerivirksomheten og teknologileverandør for å presentere driftsresultater som vil oppstå over tid

Realisert spredning av teknologi

  • Første implementering av teknologien i Norge
  • Tidligere utprøvd i Tyskland
  • Prosjektet brukt som referanse for ett nytt anlegg

Videre utvikling og videre spredning

  • Egnet for implementering i alle industrielle bakerier og restauranter
  • Teknologiens lønnsomhet øker med bakeriets/ installasjonens størrelse
  • Utvidelse av anlegget er under gjennomføring for å se om det er mulig å øke energiresultatet ved nye implementeringer
  • Teknologileverandør anslår spredningspotensial til 30-40 anlegg i Norge
  • Potensiale internasjonalt for spredning som kan gi økt utnyttelse av spillvarme og reduserte klimagassutslipp
  • Teknologien vurderes brukt i nye prosjekter på bakgrunn av prosjektresultatene