Søk
LOGG INN

Rent hus og jevn temperatur med varmepumpe

Tiden med støy, stank og frykt for brann er over for Vigdis Berge og ektemannen. De byttet oljefyren med en luft-til-vann-varmepumpe med energimåler.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Investering
  163.500 kroner
 • Støtte fra Enova
  30.000 kroner
 • Prosent av investering tilbake
  18 prosent
 • Effekt av investering
  Bokomfort
 • Innetemperatur med varmepumpa
  21 grader

En brannverninspeksjon var det som skulle til for at Vigdis og ektemannen Inge Grythe gjorde alvor ut av tanken på å fjerne oljefyren.

Den bråkete og forurensende varmeløsningen har vært en del av eneboligen i Moss siden 60-tallet, og ga ekteparet store utgifter hvert år. Bare det siste året i drift måtte de ut med 19.500 kroner for olje.

– Da vi først skulle fjerne den, ville vi gå for en fornybar løsning, sier Vigdis.

30.000 kroner fra Enova

Luft-til-vann-varmepumpa kostet en del mer enn andre alternativer, som varmtvannsberedere eller panelovner.

– Men på sikt sparer vi penger. Dessuten var støtten fra Enovatilskuddet til god hjelp, sier Vigdis.

Fjerning av oljefyren kostet 17.500 kroner, og installering av den fornybare varmeløsningen drøyt 146.000. Enova tok 30.000 kroner av den totale regningen.

Vaskerom uten bråk og søl

Oljefyren og en tank på 700 liter sto i vaskerommet i kjelleren. Paradoksalt nok var vaskerommet husets mest grisete rom.

Oljefyren var ikke bare bråkete og ga en stram lukt av diesel. Gulvet var ødelagt av oljesøl, og omfattende oppussing måtte til.

– Det var verdt det, for nå har vi endelig et rent og moderne vaskerom, sier Vigdis.

Jevn temperatur

Varmepumpa har en utvendig og en innvendig del. Den utvendige delen er montert til husveggen, med rør som går inn til den innvendige delen som står på vaskerommet. Varmen fra utelufta distribueres til de 10 radiatorene som er plassert rundt i huset.

Radiatorene er de samme som tidligere, men skal vi tro Vigdis er varmen som kommer ut en helt annen:

– Mens oljefyren ga tørr luft og ubehagelig varme på vinterstid, gir varmepumpa en jevn og frisk temperatur. Vi har cirka 21 grader innendørs til en hvert tid, noe som er perfekt hjemme hos oss. På kalde vinterdager vil vi nok fyre i peisen i tillegg. Det fordi det kan bli nødvendig – men mest for kosens skyld, sier Vigdis.