Ofte stilte spørsmål for støtteprogram "Varmesentraler"
Gå gjennom kriteriene som gjelder for programmet, og se om ditt prosjekt kan være aktuelt for støtte.
Som hovedregel gir Enova kun støtte en gang til varmesentral i samme bygg/område. Unntaket er dersom det gjennomføres større endringer av bygget/området (eksempelvis utbygging). Da kan ny støtte vurderes.
For å få støtte må man være juridisk eier av anlegget og registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund.
Støtte gis til varmesentraler som benytter flis, briketter, pellets, væske-vann varmepumpe og solfangeranlegg.
Nei. Unntaket er hvis fjernvarmeleverandøren har skriftlig bekreftet at de ikke kommer til å bygge ut fjernvarme til det omsøkte bygget innen de neste 10 årene (bekreftelse fra fjernvarmeleverandør må vedlegges søknad).
Dette varierer ut i fra valg av teknologi, se programkriteriene for nærmere info
Energimåleren viser både hvor mye elektrisitet varmepumpen bruker, og hvor mye varme den leverer. Med måling kan du avdekke om du har fått det produktet du har betalt for, og om det oppstår feil som gjør at den bruker mer energi.
Dersom varmepumpemodellen ikke har integrert måler kan dette monteres som tilleggsutstyr. Dog er det en fordel om du kjøper en varmepumpe med integrert måler, da etterinstallering kan være ganske kostbart. Dokumentasjon av ettermonteringen kreves ved rapportering.
Søknaden har trolig mangler i forhold til Enovas krav. Årsaken til avslaget er beskrevet i avslagsbrevet dere har fått tilsendt.
Enova har ikke anledning til å støtte foretak som er i økonomiske vanskeligheter eller står i fare for å bli insolvent. Denne begrensningen fremgår av EØS-avtalen og statsstøtteregelverket. Søknaden blir basert på de 2 siste årenes godkjente regnskap eller tilgjengelig kredittinformasjon.
Dersom du ikke vet bygningsnummeret på bygget det søkes støtte til, så finner du dette på https://www.kartverket.no/eien... (dersom det er et bygg som ikke er ferdigstilt enda, så kreves ikke bygningsnummer).
Fyll ut som et bygg, men skriv tallet 0 i bygningsnummer.
NVE har oversikt over dette. Du kan gå inn på deres hjemmesider, eller kontakte dem.
Generelle spørsmål til søknadsprosessen
Nei. Støtte fra Enova faller inn under EØS-avtalens definisjon av statsstøtte. Det er bare anledning til å tildele statsstøtte til tiltak/prosjekter som ikke ville blitt gjennomført uten støtte.
Det er derfor avgjørende at søker sender inn søknaden om støtte før prosjektet er besluttet gjennomført eller igangsatt. Det er også viktig at søker på ingen annen måte har forpliktet seg til å gjennomføre prosjektet. I tillegg vil Enova gjøre en konkret vurdering av om støtten er nødvendig. Her vil Enova legge vekt på hva som er søkers alternativ til å gjennomføre prosjektet. Og hvorvidt prosjektet er lønnsomt uten støtte.
Les mer om det rettslige grunnlaget for Enova støtteordninger
Gå gjennom kriteriene som gjelder for programmet, og se om ditt prosjekt kan være aktuelt for støtte.
Du kan sende inn søknad i Enovas søknads- og rapporteringssenter. Søknaden vil bli liggende som en kladd inntil den er sendt inn.
Enova har kun anledning til å støtte merkostnadene søker har for å oppnå miljøgevinsten ved prosjektet. Søker må redegjøre for hva som er alternativet til å foreta investeringen det søkes støtte til. Kostnadsforskjellen mellom den ønskede investeringen og alternativet utgjør merkostnaden. Alternativ løsning uten støtte kan være at det investeres i en tradisjonell teknologi eller at det ikke gjennomføres noen investering.
Dere kan normalt forvente svar få uker etter at vi har mottatt all nødvendig informasjon. Saksbehandlingstiden kan avvike fra dette i perioder med stor pågang og kan også variere mellom de ulike støtteprogrammene.
Alle innsendte dokumenter er tilgjengelig i Enovas søknads- og rapporteringssenter.
Tilskuddsbrevet må signeres innen 28 dager, hvis ikke kan dere miste retten til tilskuddet.
Innsender av søknaden og formelle kontaktpersoner får informasjon om ny søknad. I tillegg sender vi epost til søkers varslingsadresse i Brønnøysundregisteret. Alle foretak er pliktig til å ha en slik varslingsadresse og det kan endres i Altinn.